طی مصاحبه ای که با رئیس منابع طبیعی طالقان جناب آقای بابازاده در تاریخ 1400/12/7 ترتیب دادیم در خصوص مسائل مهمی که این روزها طالقان با آن درگیر است از جمله طاعون نوشخوارکنندگان، آفرود سواری، قطع درختان پرسش هایی را مطرح کردیم. پاسخ جناب آقای بابازاده را در ادامه میخوانید.
طبق گزارشات رسیده به رسانه تلکان رسیده، خروج دام در طالقان در شهریور ماه باید انجام شود اما امسال این خروج در آبان ماه اتفاق افتاد، این چه تاثیری در شیوع طاعون در طالقان داشت؟
اینکه برای هر روستا حتماً باید تا آخر شهریور دام خارج شود بدین صورت نیست، ما ممیزی مرتع و ممیزی اراضی ملی داریم. در ممیزی مرتع در هر روستا بر اساس میزان مساحت مثلاً ده هکتار، بیست هکتار مشخص شده (به دهه ۶۰ برمیگردد) تعداد دام رو مشخص کردند که چقد ظرفیت ورود دام را دارد و غیر از این موضوع فصل چرایی (ییلاقی، میانبند و قشلاقی) هم برای اون مرتع مشخص شده که مثلاً در برخی مراتع از اردیبهشت ماه تا شهریور ماه ادامه دارد. مراتعی هم هست که تا آبان ماه فصل چرا ادامه دارد.
منابع طبیعی امسال بیشترین پرونده قضایی برای دامهای متخلف را داشتیم. باتوجه به اینکه طالقان مراتع زیادی دارد کنترل کردن ورودی هم کار دشواری هست و ممکن هست تعدادی از دست ما خارج شده باشد ولی به استانداردی که داشتیم، رسیدیم.
طبق اخبار واصله در طالقان چند برابر ظرفیت مراتع دام وارد شده است، چه اقدامی در این زمینه کردهاید؟
اینگونه نیست
ما مشکلی که در طالقان داریم، اجاره دادن مراتع هست. پروانهی چرا یا به اسم شورای اسلامی و یا به اسم اشخاص صادر میشود. پروانه اشخاص ممکن است شخص اصلی فوت کرده باشد و به دست وراث رسیده که آنها به افرادی دیگر اجاره میدهند، ما این اکثر اشخاص را شناسایی کردیم و پرونده تنظیم کردیم. با شوراهای متخلف هم برخورد قانونی انجام شده است. باتوجه این تخلفات قرار شد از سال آینده کلیه دامها دارای پلاک شوند و با چک کردن شماره پلاک گوسفندان و بررسی آن در استان اگر شمارهی پلاک در آن مرتع و روستا بود که صحیح است ولی اگر نبود تخلف محسوب میشود.
طاعون برای دامهای اهلی نبوده و هرچه بوده برای دام وحشی بوده. همینطور که در این آبوهوا دام اهلی اصلاً نمیتواند در آن مناطق ورود کند.
بخاطر اینکه از سرایت طاعون در بین نوشخوارکنندگان جلوگیری کنیم، طبق آخرین جلسهای که داشتیم قرار شد به دامها برگهی تردد دهیم و گزینهی واکسن را هم در برگه اضافه کنیم که مشخص شود دام واکسن زده است یا خیر.
نقش منابع طبیعی در قطع درختان چیست؟
مجوز قطع درخت چون در داخل باغهاست در اصطلاح به آن مستثنیات میگویند. مستثنی از اراضی ملی هستند و متولی آن ما نیستیم، ما فقط متولی اراضی ملی هستیم. در پایین طالقان ذخیرگاه اوروس را داریم و در بالا طالقان جنگلهای اورس لمبران را داریم.
مجوز قطع درختان را جهاد کشاورزی میدهد ما مجوز حمل را میدهیم. اگر اقدامی کلی علیه قطع درخت در طالقان انجام شود ما پیشقدم خواهیم شد.
آیا منابع طبیعی در جریان آفرودسواری که اخیراً در طالقان انجام شد، بودهاست؟
ما هیچ مجوزی برای ورود آفرودسوار به طالقان ندادیم و با ما هماهنگی انجام نشد و قطعاً اگر درخواستی هم میشد مجوز صادر نمیشد. ورود هرگونه ماشین و موتور حتی اگر مکان مشخصی داشته باشد باز تبعات منفی برای طالقان خواهد داشت. این ماشینها با لاستیکهایی که دارند مراتع را تخریب میکند، همانطور که در مکانهای دیگر این اتفاق افتاده و پوشش گیاهی منطقه از بین رفته است.