روستای ایستای طالقان کجاست؟
روستای ایستا واقع در طالقان و یکی از جاذبه های دیدنی و رمز آلود طالقان و ایران محسوب می شود . برای ورود به این روستای مرموز باید ابتدا به شهرستان طالقان واقع در 120 کیلومتری شمال غربی استان تهران که مسیری کمتر از 2 ساعت از تهران و حدود 60 دقیقه از شهر کرج فاصله دارد .
روستای ایستا در طالقان واقع شده، این روستا به ایستگاه توقف تکنولوژی معروف است از این جهت که آداب و رسوم و رفت و آمد در این روستا با سایر روستاهای ایران متفاوت است. رد خودرو ها در این روستا وجود ندارد و سبک زندگی آنها از زمان قاجاریه به همین منوال است و هیچ تغییری در آن دیده نمیشود و آثاری از مدرنیته و دنیای تکنولوژی در این روستا یافت نمی شود .
با ورود به روستای ایستا احساس می کنید به زمان قاجار سفر کرده اید ، وجود گرانترین اسب های ایران در این روستا و همچنین پرورش اسب های گران قیمت در این روستا یکی از شاخصهای متمایز آن می باشد .
یکی از عجایب این روستا این است که مردم بر این باورند که در زمان غیبت مهدی موعود (ع) باید در مسائل فقهی و دینی توقف کرد و همین امر باعث شده است که از لوازم و وسایلی که بعد از غیبت امام زمان بوجود آمده استفاده نمی کنند . برای مثال از خودرو ها استفاده نمیکنند و از نیازهای روزمره مانند برق و گاز و تلفن نیز استفاده نمیکنند ، شناسنامه نگرفته اند.
جمعیت روستای ایستا
جمعیت روستای ایستا بسیار ناچیز است و جزو کم جمعیت ترین روستاهای طالقان و ایران می باشد. ایستا یک روستا نیست بلکه یک مجموعه ی جمعیتی با جمعیت کم می باشد. ساکنین روستای ایستا از مقلدین آیت الله تبریزی هستند . آیت الله تبریزی 80 سال پیش از دنیا رفته اند . مردم روستای ایستا ترک زبان هستند .
ویژگیهای رمز آلود روستای ایستا
زمان ورود به این روستا متوجه می شوید که در این روستا رد هیچ خودرویی وجود ندارد. تمام رسم و رسومات و آداب و معاشرت در این روستا به زمان های گذشته و قاجار برمیگردد. یکی از عجایب این روستا این است که مردم نه تنها شب ها و حتی روزها پای تلویزیون نمیشینند بلکه شب ها در زمان مناسب به خواب می روند و شب زنده دار نیستند .
در روستای ایستا طالقان عروسی و عزایی وجود ندارد! و مراسمات خاص مانند جشن تولد و سالگرد ازدواج و مراسمات اینچنینی وجود ندارد !
یکی از مرموز ترین ویژگیهای روستای ایستا ممنوعیت ورود زنان به آن می باشد !
مردم این روستا مهمان نوازان بسیار خوبی می باشند اما به شرطی که زنی در این میان نباشد!
ویژگی دیگر این روستا این است که مردن آن شناسنامه ای ندارند و جزو آمار مردم ایران نیز به حساب نمیآیند. خدمات دولتی نیز به دلیل عدم وجود شناسنامه و کارت ملی به مردم روستای ایستا تعلق نمیگیرد : خدماتی مانند حساب بانکی، یارانه، سهام عدالت و سایر خدمات دولتی دیگر
اهالی روستای ایستا طبق نظر مجتهد خود عمل می کنند. آیت الله تبریزی تا پایان عمرشان برعدم مجوز استفاده از ابزار آلات مدرن و استفاده از تکنولوژی و امور جدید را فتوا دادند. بنابراین مردم ایستا از آب لوله کشی، برق،گاز، ماشین آلات کشاورزی و خودروهای شخصی و ابزار های ارتباطی مانند موبایل و تلفن استفاده نمیکنند.
مردم روستای ایستا در طالقان خود را اهل توقف می دانند و در هیچ یک از فعالیت های فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی شرکت نمی کنند . مردم ایستا حتی باور های خود و ایدههای ذهنی خود را نیز تبلیغ نمیکنند .
مردم حکوکت قاجاریه را محبوب ترین حکومت در دوران غیبت کبری میدانند و یکی از دلایلی که با تمام امکانات آن دوران به زندگی ادامه میدهند نیز همین امر است .
در برخی موارد بعضی از این افراد تلاش میکنند که نسب خود را به نوعی به قاجاریه برسانند .
از اعتقادات مردم ایستای طالقان در خصوص نقطه عطف رواج بیدینی است. این فرقه، سقیفه بنی ساعده، جنبش مشروطه خواهی ایرانیان و انقلاب کبیر فرانسه را نقطه عطف رواج بیدینی و انحراف عقیدتی میپندارند.
خرید کردن در روستای ایستا
مردم ایستا برای خرید مایحتاج خود به شهر طالقان میروند و مایحتاج مورد نیاز خود را مانند شیشه، آهن، میج ، پارچه و… تهیه میکنند . تمام حرفه های مورد نیاز خود مانند آهنگری، نجاری و… توسط افراد خودشان انجام میپذیرد و برای این که شخصی غریبه وارد روستا نشود و این حرفه ها را انجام ندهد افرادی را در زمینه های مختلف پرورش میدهند .
یکی از شاخصه های مهم مردم روستای ایستا این است که بر سر اموال با کسی دعوا نمیکنند، بسیار بخشنده هستند و مالکیتی در میان خود نمیبینند
در ایستا افرادی هستند که تاکنون به خارج از محل سکونت خود نرفته اند. به کسانی که از خارج از روستای ایستا و افرادی غیر از اهالی روستا را اهل بیرون مینامند .
اعتقادات اهالی روستای ایستا
در این دهکده اوقات شرعی و آغاز و پایان ماه دقیقی وجود ندارد ، همه جیز آن طور پیش می رود که صلاح می دانند . آنها به زیارت امامان شیعه نمی روند ، زیرا به وسایل حمل و نقل اعتقادی ندارند .آنها به شدت منتظر واقعه ی ظهور مهدی موعود هستند و به رویای صادقانه معتقدند و در روش زندگی خود به خواب های معنوی و تعبیر آنها استاد میکنند .ایمان از نظر مردم ایستا از جنس تعبد است و به همین دلیل عقل و تفکر را فقط برای وظیفه شناسی میدانند .
روش تحصیل مردم روستای ایستا
مردم این روستا برای تحصیل به جایی غیر از محل زندگی خود نمی روند ، بلکه مانند سبک های قدیمی و مکتب خانه ای به تحصیل خود ادامه می دهند
دروسی که در مکتب خانه می خوانند مانند دروس زمان قاجار می باشد مانند اجابت و محرمات فقهی ، خوشنویسی ، اصول و عقاید و…
در روستای ایستا 18 الی 20 جلد کتاب وجود دارد که دو مورد آنها کتاب خطی سید حسین نجفی طباطبایی و رساله علمیه میرزا صادق مجتهد تبریزی می باشد
نقش بانوان در روستای ایستا
تا کنون هیچ کس دختران و زنان مردم اهالی روستا را ندیده است . فرزندان آنها زمانی که به سن تکلیف می رسند یا با آنها زندگی می کنند یا به شهر اصلی خود تبریز برمی گردند.