موقعیت جغرافیایی
روستای باریکان از نظر موقعیت جغرافیائی در ۵۰ درجه و ۴۴دقیقه طول شرقی و ۳۶درجه و ۹دقیقه عرض شمالی واقع شدهاست و در بخش میان طالقان میباشد.
باریکان مشرف به سد طالقان میباشد. ارتفاع موقعیت استقرار روستا از سطح دریا ۲۰۵۰ متر است. باریکان در مربع مستطیلی واقع است که ضلع جنوبی شرقی آن دارای ارتفاع ۲۳۵۰ متر و ضلع شمال غربی آن ۱۹۵۰ متر ارتفاع دارد.
ضلغ جنوب غربی به شمال شرقی حدود ۲۵درجه و از ضلع جنوب شرقی به شمال غربی حدود ۱۵ درجه میباشد. محدوده باریکان در حدود ۲۰ کیلومتر مربع تخمین زده میشود.
تاریخچه
روستای باریکان در لغتنامه دهخدا: «دهی است جزء دهستان وسط بخش طالقان شهرستان طهران که در ۳ هزارگزی جنوب مرکز بخش و یک هزارگزی جنوب راه فرعی شهرک به صمغ آباد قرار دارد. منطقهای است سردسیر با ۲۸۶ تن سکنه. صنایع دستیاهالیش قالیچه و گلیم، و کرباس بافی و راهش مالرو است.»
در خصوص وجه تسمیه نامگذاری و مفهوم باریکان نقطه نظرات متعددی مطرح است:
بررسیهای انجام شده حاکی از آن است که برای <معنی باریکان> دو مفهوم لغوی و نیز یک وصف تاریخی وجود دارد:
۱- باریکان عبارت است از کلمه ترکیبی: بار: (محصول کشاورزی) + ی: (نسبت مکان) + کان: (معدن) است و به معنای: «مکانی حاصلخیز و دارای محصولات زراعی» است.
باریکان به معنای مکان باریک و کمعرض در میان دو تپه (کند) و (باریکو+دماغه)
۲- باریکان عبارت است از کلمه ترکیبی (باریک)= واژه باریک به این دلیل اطلاق شده که روستا در محدوده باریکی در حد فاصل حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری میان دو تپه، شامل تپههای: («باری کلو = بالای باریکان» و تپه«دماغه»)در سمت شرق و تپه: «کند» (زرعکان) در سمت غرب قرار دارد + اَن «روستاهایی با پسوند «-اَن» در زبان فارسی، در زبان فارسی، به عنوان نشانه مکان و موطن بکار میرود». بنا به این تعریف باریکان به معنای(مکانی باریک و کم عرض) است.
۳- بر اساس آثار باقیمانده و نیز متون باستانی، قدمت روستا به قبیله پریکانیها در سرزمین «ماد» یا «مادستان» نسبت داده میشود که در دره طالقان شاهکنشین «باریکانو» را تشکیل داده بودند.
جمعیت
براساس آمارگیری سال 95 جمعیت این روستا 209نفر است.
نام خانودگی متداول در روستای باریکان: «باریکانی» نام فامیلی اکثریت منسوبین به باریکان است.
باریکان از نظر طایفهای دارای چهار شاخه اصلی به نامهای شاه مراد – میرزا – یوسف و قدم میباشد.
رسانه ی تلکان با یکی از اهالی خونگرم باریکان درباره زندگی در روستا مصاحبه ای داشته که در اینجا میبینید